Dec 4, 2013

Rokok itu haremmmm

Aku nak f3 dah . Mwehehehehe. Dah besar panjang. Mase begitu pantas berlalu. 
Serious aku cakap. Tuptaptuptap, i'dadi dah habis. Tuptaptuptap, perikse akhir tahun dah habis. Tuptaptuptap, nak masuk tahun 2014. Tengah tunggu result i'dadi je sekarang nih. Duh, gementar. Target mumtaz tapi mase kat dewan peperiksaan, jawab macam yakin tak yakin je. *over je dekat dewan, kelas je punnn*

Takde bende yang nak dikesalkan dah . Bende dah lepas. Hanye mampu berdoa pemerikse kertas tuh baik hati. Mintakmintak die tande kertas time mood tengah baikk. Nak bodekbodek pon tak boleh, pemerikse bukan guruguru sekolah kitorang. Lagipon aku BUKAN kaki bodek. Kahkahkah. Tak caye ? 

Jap, bukan ini yang aku nak cerite sebernanye -,- tersasar sudaaa~
Aku nak cerite pasal rokok. Rokok? asal titibe? Kau perempuan, nak cerite pasal rokok dah kenape? Lantak waa lah.Lgipon pendek je. 

 Aku tau lah sikitsikit pasal rokok nih. Aku tau nih pon sebab folio Science tahun lepas. Ngehngeh. Masih segar dalam ingatan duh akibatakibat die. 
Actually, post pasal rokok nih dah pernah aku buat. Tapi dah delete. Sebab mungkin sebab ayat aku time tuh macam budakbudak. Lol, gaye cakap macam sekarang dah matang sangat .

Kenape rokok nih haram? Sebab ia memudaratkan diri sendiri. Tak lupe jugak orang sekeliling. Kesian. Kau rokok, orang lain kene. Tak ke zalim. wuuuuuuu~ Ia juge membazirkan wang. Ciss, baik belanje aku makan. Dapat lah jugak pahala. Cube bayangkan, CONTOH :
Harge sekotak rokok RM10, tiaptiap hari perokok beli sekotak. Kalau sebulan? RM300 woii. Kalau 5 bulan? Dalam RM1500 macam tuh. Kalau setahun? okey, itu contoh.

Merokok juge boleh mendatangkan banyak penyakit. Peparu boleh rosak, sakit kepala, pedih ulu hati,serangan jantung. Takut aku tengok peparu orang merokok nih. Serius. Tak tipu.
Takyah lah nak trytry rokok nih, sekali try, mesti nak lagi. Ambuih, kemain.



Para ulama’ sepakat menyatakan bahawa merokok hukumnya haram kerana ianya jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara keji, berdasarkan nas-nas berikut:
a) Firman Allah swt dalam Surah al-Baqarah, ayat 195 yang bermaksud: 
   “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”.
b)  Firman Allah swt dalam Surah al-A’raf ayat 157 yang bermaksud; 
    “ Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengharamkan kepada       mereka segala benda yang buruk”.
c)  Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: 
   “ Tidak boleh memberi mudharat dan membalas dengan kemudharatan”.(Hadith riwayat           Ahmad, Malik, Ibn Majah dan al-Daraqutni)



*Hulur baldi*

ANDA MAMPU MENGUBAHNYE (Y)

No comments:

Post a Comment