Dec 4, 2013

Rokok itu haremmmm

Aku nak f3 dah . Mwehehehehe. Dah besar panjang. Mase begitu pantas berlalu. 
Serious aku cakap. Tuptaptuptap, i'dadi dah habis. Tuptaptuptap, perikse akhir tahun dah habis. Tuptaptuptap, nak masuk tahun 2014. Tengah tunggu result i'dadi je sekarang nih. Duh, gementar. Target mumtaz tapi mase kat dewan peperiksaan, jawab macam yakin tak yakin je. *over je dekat dewan, kelas je punnn*

Takde bende yang nak dikesalkan dah . Bende dah lepas. Hanye mampu berdoa pemerikse kertas tuh baik hati. Mintakmintak die tande kertas time mood tengah baikk. Nak bodekbodek pon tak boleh, pemerikse bukan guruguru sekolah kitorang. Lagipon aku BUKAN kaki bodek. Kahkahkah. Tak caye ? 

Jap, bukan ini yang aku nak cerite sebernanye -,- tersasar sudaaa~
Aku nak cerite pasal rokok. Rokok? asal titibe? Kau perempuan, nak cerite pasal rokok dah kenape? Lantak waa lah.Lgipon pendek je. 

 Aku tau lah sikitsikit pasal rokok nih. Aku tau nih pon sebab folio Science tahun lepas. Ngehngeh. Masih segar dalam ingatan duh akibatakibat die. 
Actually, post pasal rokok nih dah pernah aku buat. Tapi dah delete. Sebab mungkin sebab ayat aku time tuh macam budakbudak. Lol, gaye cakap macam sekarang dah matang sangat .

Kenape rokok nih haram? Sebab ia memudaratkan diri sendiri. Tak lupe jugak orang sekeliling. Kesian. Kau rokok, orang lain kene. Tak ke zalim. wuuuuuuu~ Ia juge membazirkan wang. Ciss, baik belanje aku makan. Dapat lah jugak pahala. Cube bayangkan, CONTOH :
Harge sekotak rokok RM10, tiaptiap hari perokok beli sekotak. Kalau sebulan? RM300 woii. Kalau 5 bulan? Dalam RM1500 macam tuh. Kalau setahun? okey, itu contoh.

Merokok juge boleh mendatangkan banyak penyakit. Peparu boleh rosak, sakit kepala, pedih ulu hati,serangan jantung. Takut aku tengok peparu orang merokok nih. Serius. Tak tipu.
Takyah lah nak trytry rokok nih, sekali try, mesti nak lagi. Ambuih, kemain.



Para ulama’ sepakat menyatakan bahawa merokok hukumnya haram kerana ianya jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara keji, berdasarkan nas-nas berikut:
a) Firman Allah swt dalam Surah al-Baqarah, ayat 195 yang bermaksud: 
   “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”.
b)  Firman Allah swt dalam Surah al-A’raf ayat 157 yang bermaksud; 
    “ Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengharamkan kepada       mereka segala benda yang buruk”.
c)  Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: 
   “ Tidak boleh memberi mudharat dan membalas dengan kemudharatan”.(Hadith riwayat           Ahmad, Malik, Ibn Majah dan al-Daraqutni)



*Hulur baldi*

ANDA MAMPU MENGUBAHNYE (Y)

Nov 29, 2013

Kenangan di INTIM.

Assalamualaikum .
Semalam baru balik daripada intim. Ade kem dekat situ daripada 24-28 november.

Aktiviti selama 5 hari tuh same je. Hafal quran, mengulang, belajar, makan, rehat. Tapi best sebab tak ramai. Suasane pon aman damai. Eceh ayat hang. Waktu free yang betul betul time malam lah, pukul 10. Time tuh lah nak terbang ke bilik kawan. Time tuh lah buat jamuan makan. Time tuh lah bace novel. Time tuh lah memekak. Senang cerite, kau boleh buat ape kau yang suke. 28 November, aktiviti lain sikit. Yelah, nak balik dah mase tuh ~ Kelas quran macam biase tapi sampai pukul 9.30 pagi je. Lepastuh balik bilik kemas barang then checkout. Pukul 10.30 kene pergi bilik audiotirium sebab ade ceramah motivasi daripada Ustaz munawir tak silap. Lawakkk giloooooooo ustaz tuh. Semua program habis lepas zuhur dan semua boleh balik. Aku tumpang DinniQistina untuk kali kedua. Oiiii, segan kot. Yang datang ambil ayah dan abang die. Buat muke tak malu jelah -___________-  

Kitorang tak terus balik, singgah kampung Dinni kejap smentara nak menunggu ayah die hantar kereta untuk dibaiki. Mulemule memanglah janggal. Tapi disebabkan ade ramai budak kecik kat rumah tuh, seronok. Yang paling aku suke, Kimi, budak lincah dan aktif. Mulemule die malu dengan aku. Dah lame sikit, baru ok. Aku memain dengan die. Terkejut tengok die makan keropok dengan sos cili. Tak minum air pon, kagum aku. Die tak reti duduk diam. Kalau duduk sekejap je, pastuh lari lari. Comel gile, tak tipu. Yang lain pon comel jugak :)

Lepas asar baru dah nak balik. Dah salam semua baru bertolak. Eh, sebelum tuh singgah Billion, Dinni kempunan aiskrim hehe. Semua keluar ayah die sorang kat kereta. Dalam 5 minit, baru balik Seri Iskandar. Sempat tidur dekat kereta. Penat. Dinni dari awal sampai akhir, bace novel je ler. Nak dekat dekat 6.30 jugak lah, baru selamat sampai rumah. Alhamdulillah.


Copp, nak selit gambar sekejap -,-
Kenangan di INTIM. Aku, Diniah, Saadah, Nasuha, AisyahNad.

Nov 22, 2013

Ibu itu HEBAT

Assalamualaikum awak awak dan awak. 

Harinie saye nak post sikit pasal seorang insan yang bergelar ibu atau mak atau mama atau mummy atau apeape panggilan untuk mak anda. Aku tak kisah. Sperti yang kite semua tahu, syurga terletak dibawah tapak kaki ibu. So, kite kene hormat mak kite semua. Mak saye, mak anda, mak masingmasing. Jangan kuajaq dengan mereka. Saye cakap nih bukanlah bermaksud saye seorang anak yang solehah, mithali dan wow wow gitu. Saye manusia biase jugak. Buat salah, buat dosa. Tapi sebagai manusia tak salah kite saling ingat mengingati kan? Kalau rase ade buat salah dengan ibu masingmasing, nasihat saye, cepat mintak maaf. 
Aku tak suke bile anakanak tinggikan suare dekat mak diorang. Rase nak tampar kiri kanan kiri kanan. Sedih. 

Bile mak kite dapat tahu yang diorang dapat baby, orang first gembira, ofcourse ler mak kite. Orang yang mengandungkan kite, konfem konfemlah mak kite. Mak kite yang bawak perut yang semakin membesar kesana kemari. 9 bulan 10 hari kan? lame tuh awak. bukan sekejap. Nak duduk payah, nak baring payah. Nak keluarkan kite lagilah payah. Mereka bertarung dengan nyawa. Eleh kau, mane kau tahu? Aku tahulah, mak aku cerite. sayang mama :*
Bile kite keluar dengan selamat, mak kite gembira. Mengharap anaknye akan menjadi anak yang soleh solehah. 

 Part yang tak seronok bile ade yang tak jadi anak macam mak ayah die harapkan. oke, itu sedih :'(  Bile si anak bertengkar dengan maknye. Bile Si anak bertegang urat dengan maknye. Bile Si anak mencabar maknye. Hello awak, tak sedar diri ke itu mak awak? Tak sedar diri ke kalau takde mak, awak tak wujud dekat dunia nih. Jangan nak berlagak macam dunia nih awak punye. EHH? Janganlah sampai mak kite doakan yang buruk buruk untuk kite. Taat ibu, sayang ibu, hormat ibu, peluk ibu, cium ibu = BAHAGIA. kann?

 Awesomeeeeeeee mama!
LuvYou :)

Nov 20, 2013

001_BOND

Bismillahirahmanirahim. Achaaaaaaaaaaaaaaaa kembali.
So, sangat sangat sangat lame aku tak update blog. Dah lame aku tak sign in account nih. Dah lame aku tak story kat sini. Dah lame aku tak type dekat sini. Dah lame aku tak bersihkan blog aku yang terbiar nih. Maklumlah, orang sibuk. Tak boleh buat ape daaaaa~ *balingkasut*
Hati aku tergerak nak bukak blog aku nih pon sebab ade bace blog kawan aku. BARU TERINGAT AKU ADE BLOG SENDIRI. peace :) Kalau aku tulis pon, takde sape yang sudi bace, takde sape yang sudi dengar. Takde siape yang sudi faham. Ohyeah, mood aku tak stabil. Aku sedih. krikkkrikk. abaikan.
Aku baru balik daripade kem nih. 001 bond name diberi. Kem yang hebat, kem yang hebat dan kem yang hebat. Serious hebatt. Nak lagi please. Rindu kem. Tolongah faham. :0 Kem nih berlangsung selame 3 hari 3 malam. Name pon kem, ofcourse lah banyak aktiviti yang kitorang buat. mulemule sesi ta'aruf akak akak dan abang abang fasi. Dan diorang ade name samaran masingmasing. Abangabang fasi punye semua pelik ok. Takde yang normal. hehehe. Nak panggil kekadang rese geli sikit. SEDIKIT. Ade yang aku lupe. ade yang aku taktau langsung, sebab tak bagi perhatian time diorang bercakap. halal eh.



Lepas tuh ade pembahagian kumpulan. Aku dapat kumpulan 'kawad sambil menguap' dan name samaran aku Berlian. Wowwww, berlian -.- kitorang dikehendaki buat logo,trademark dan nme kumpulan. Lepas buat logo, kitorang kene bentangkan dekat lelaki. heh, awal awal malu lah. Tapi bile abangabang datang kritik bagai,conteng bagai,suasane jadi panas jap. Kecoh satu dm. semua dah tak peduli ape. tak pandang kiri kanan. yang kuajaq pon ade. Takpe saye faham situasi anda. Penat mulut lawan cakap. Penat mulut bagi hujah bagai. Penat otak cari macam mne nak senyapkan mulut pengkritik. Then, aku rase logo 'laskar pelangi' antare logo yang banyak kene conteng. Ohye, dapat tandatangan lagi daripade akhi joey. Soalan femes daripada abang fasi "ape maksud LASKAR" . *tundukbawah* tapi ade jugak yang jawab, "bacelah novel die, baru tau ape jawapan die." huh. Kat logo kitorang ade pelangi, awan, pokok, burung. Then kitorang kene bagi hujah ape kene mengena gambar tuh semua dengan ukhwah dan sifat kepimpinan, contoh aku bagi pokok. Pokok nih rakyat then akar nih pemimpin. Kalau akar nih rosak mean pokok die pon rosak jugak. Kalau pemimpin rosak, rakyat akan rosak jugaklah. ada paham?

Kitorang ade nightwalk, ade buat tarian tommy (comel gilaa kooott), exploraces, runners on road(kot), panjat bukit tunggal, dan macam macam. Paling suke nightwalk. Sepanjang nightwalk, aku tak sembang lagi dengan mnemne hantu. Tak takut dengan hantu takut dengan lelaki. 2 watak yang berbeza. faham konsep. Hantu lain, lelaki lain. Dah merepek. Kalau bosan, close tab -.- panjang lagi aku nak cerite. Part malu time terhantuk kepala dekat dinding, kene tipu dengan hantu, tersadung kat tangga. Der, tak hilang lagi malu. *over* Part yang tak best bile sorangsorang duduk atas rumput sambil menunggu kawan yang lain habis. Tercongok je kot aku dekat situ. Lastlast tidur. Bile bukak mate, suasane gelap suram, ade orang baring. orang keliling aku. berterabur. Dah cukup semua, pegi masjid. Ok, sampai situ nightwalk. Pagipagi tuh abang joey cerite, nenek kebayan kene tampo. Perempuan yang tampar. Yes, kawan aku. hahaha. Name die kene mention, woihh, malu kottt :>
  
*calitsirapp*

Hari Sabtu hari paling kenyang. Kitorang makan bubur marie+sos+kicap. Maaaaaaaa, nak muntah eden. ade yang cakap sedap. Kene licinkan mangkuk tuh. Then, kitorang makan 1 batang carrot yang mentah tuh. Makan timun yang ade SEDIKIT tercampur dengan lumpur. Kene tukar gulegule dengan kawan melalui mulut -______________-  Biskut hupseng cicah tepung. TAK. TIPU. KENYANG. WEH. Dah habis buat semua tuh, balik dm, tidur. letih.
                                                               



HARI AHAD, merangkap hari last :( Kitorang panjat bukit tunggal. Group kitorang last. YESSSS, takde laki kat belakang. memang bebas lerr kitorang kat belakang. Sambil nak keatas tuh, kitorang ade berhenti dekat checkpoint.  Checkpoint 1, makeup time. muke kene lumur dengan tanah plus tepung. Ohh comel sungguh :) Checkpoint 2, Kene lumur jugak dengan tanah. Checkpoint 3, kene past getah dekat kawan gune straw dekat mulut. Checkpoint 4, kene angkat batang bagi stabil. Tangan aku takde fungsi ape pon senanye. Tak rase apeape pon. :p Barulah sampai keatas. Diorang bagi air glukose dengan biskut kering. Alhamdulillah. Dah siap semua, kumpul. Ustaz zainal berucap sikit disusuli dengan ucapan akhi Ryu. Ohye, sepanjang kem nih, Akhi ryu yang banyak cakap. Maksud aku, akhi yang banyak berucap. Pengarah die 'abang yang'. Bukan salah aku, memang tuh name samaran diorang. Dah habis semua tuh, balik dorm, kemas ape yang patut, pegi dm balik untuk majlis penutup, penyampaian hadiah. Laskar pelangi kumpulan yang terbaik dalam kalangan perempuan. Ohyeahh. Tak dapat kenal pasti ape yang membuatkan kami kupulan yang terbaik. Serious. Apeapepun, syukur (:





HAAAAAA, nampak tak yang comelcomel nak tumbang tuh? :3

ahaaaa, lupe nak cerite. Ade satu mase nih, kitorang kene bina bangunan. Ciriciri mestilah cantik, tinggi dan stabil. Bangunan laskar pelangi lah yang paling rendah paling tak stabil. Gelakgelak aku dengan ahli kump. aku yang lain. mase nak letak kat tengah pon, dah senget. Finee. Kitorang dapat 20 mark kott untuk bangunan tuh. pastuh, kitorang dikehendaki ambik bangunan masingmasing, letak kat tengah bulatan kump. masingmasing. 1 saat 2 saat 3 saat, titibe ade lagu rancak. Akk akk dan abg abg fasi semua jadi ganas. Diorang hancurkan kitorang punye bangunan. koyakkan. Ah lantaklah, kitorang semua pon join lah. Dalam 5 minit macam tuh, diorang sruh senyap. Kitorang kene marah. hehehehe malu je. Siape suruh join diorang hancurkan bangunan? Padan muke hang. ok habis.

Sekian saje daripada berlian :) wkwkwk. Tapi nak cakap dekat sini, tak puas. Tak puas dengan 3 hari je. Kalau boleh nak seminggu. hamboi hang, over nye -,- 001 BOND DAAAAA BEST .

May 28, 2012

Kuning, Pink, Putih :)

 Muke siape paling ayu ? *angkat kening*

Seriously, saye amatlah merindui zaman sekolah rendah.
Aku rindu korang. Tak tipu. Ingat tak bile bulan puase je, lepak kat belakang. Buat macam rumah semua tuh --'. Bile ingat balik, oke aku rase nak tergelak. Kalau minggu perikse pon kite dok kat belakang tuh. Duduk hanye berlapiskan batu bata yang dikutip. And then, amik meja konon papan hitam.Ingat tak bile kite dah habis periksa, kite dok kat bilik Bahasa Arab main sepak selipar, botol , tin, penutup botol. Sampailah pernah sekali tuh ade cikgu datang, marah marah. Oppsss, kantoi sudahh. Semua bertempiaran lari. Ade yang masuk kelas dan ade yang masuk tandas. Bile keluar daripada tandas, terserempak dengan cikgu tuh. ERRRRRR, apeboleh buat masetuh, tunjuk muke tak bersalah jelah :)
Kite selalu rehat dekat belakang pentas. Atas rumput. Sebab kantin penuh. Tapi kadang kadang kalau kantin tak penuh pon kitorang duduk kat situ. Konon lain daripada yang lain. *krikk krikk*Kite ade je gaduh. Setiap hari kott. kalau tak gaduh, tak puas hati. Tapi aku rase itulah yang merapatkan lagi ukhwah kite. ecewahhhhhhhhhh, bajet je. Mase hari last sekolah, Dinnie takde. Pergi Arab. Masetuh, memang aku tak rase hari tuh hari last sekolah. Masetuh jugaklah, Hana and Hawa merajuk kat kitorang sebab kitorang pergi kedai tak ajak diorang. Hehe, sorry beb. Tak sengaje. Memang tak ingat korang sbb excited nak gi kedai beli makanan --'. Pastuh, titibe aku nampak kereta mak Aina lalu. Dalam tuh ade Hana and Hawa. Bile mak Aina bukak cermin kereta, Gulp, korang menangis.Bile tanye diorang asal diorang nangis, diorang cakap takde ape ape. LAH SANGAT.
3 orang pengawas sekolah, sorang pengawas pusat sumber lagi sorang murid biase. Hah, elok sangatlah tuh. Tak kesah lah semua tuh, ade jawatan ke tidak, kitorang tetap kawan. Korang kawan yang memahami. Aku sayang persahabatan nih. Harap harap ia berkekalan sampai akhirat. InsyaAllah.

#Plan nak jumpe minggu cuti#

Dec 7, 2011

This is my friend, Dinnie :)

Assalamualaikum. hoii, ape khabar hangpa semua? sihat ? kalau sihat alhamdulillah. kalau yang tak sihat tuh doa banyak banyak. Hey readers, tadi aku chat dengan kawan aku nih, Dinnie namenye. Yang sekarang berade di Arab. Sangat besttt. Setelah 45 minit chat ngan die, so, dah takde bende nak cakap. Then, aku pon buat cadangan yang bernas.  Aku akan membuat post tentang die, manakala die pulak sebaliknye. faham? Let's Start Now!


10 PERKARA TENTANG DINNIE (yang aku tau)

- Kurang gemar nangis. bukan macam aku 
- Selalu gaduh pada hal hal remah, peace :)
- Bersifat melindungi. Eh, yeke ?
- Tak makan pedas.
- Suke menjerittttt. hehe
- Suke warne tiffany blue. kan kan?
- Gemar bershopping, berfashion :D
- Status? Masih single. kot. mane tau kat arab kau dapat laki. hahahaha (jk)
- Kau akan lempang orang kalau perkara tuh buat kau marah. tapi, kawan rapat die jela.
- And the last one, Kau akan cakap ape je tanpa peduli perasaan orang, same ade marah atau kecik hati atau happy. 

Gambar diaaa :


Dinnie with balloon :)

Nak tengok blog die? Klik sini 
Fesbuk? klik sini jugak.

Hoi Dinnie, aku tau selama kite berkawan nih, banyak bende kau tak puas hati dengan aku. Aku pon same jugakk. hehe :) Jage diri baik baik kat sane. Kirim salam kat anab kau. Ade mase kite jumpe lagi. Sorry kalau bende yang aku tulis kat post kali nih, ade yang membuatkan kau tak puas hati ke, mrah ke, nak sepak aku ke, nak hantuk aku ke. SORRYYYYY. : )) 


Nov 21, 2011

Same je dua beradik nih =.=

Assalamualaikumwarohmatullahiwabarokatuh. (hambek kau)

Eh, saye bangun awal harinih. Bangge tak? Semata-mata nak bukak blog gile nih lah. Eh, blog nih tak gile, saye yang naik gile edit this blog. Nak mintak kawan tolong pon, macam die nak. Baik edit blog die sendiri -,- 
Anyway harinie saye nak cite sikit pasal kakak and adek saye. Seriously, perangai diorang buat saye sakit jiwa, sakit otak, sakit dada and pelbagai sakit. Si kakak suke memakse, menengking, mengarah, mengungkit. hehe. Contoh :

"Adek, tolong sidai baju jap. Kakyong nak mandi lah. Tolong eh, semalam kakyong dah sidai dah semalam. "
Padahal bukan mandi pon -,-

Itu salah satu daripada perangai mengungkit die. Bile die dah bagi arahan macam tuh, saye tak boleh membantah. Kalau saye membantah, die akan menengking saye pulak. Sungguh COMEL kan perangai die? -..-  Dan si adik nih jugak mewarisi perangai si kakyong. 
contoh perangai memaksa : 

Bile aku sedap sedap main komputer, die akan menuju ke aku dan menjerit betul2 dekat telinge aku. "Kakcik, hafiz nak gune! " Kalau aku cakap "nanti jap", die akan merampas mouse tuh dari tangan saye. pehhhh, sikap die tersangatlah cute. Okey, tutup cerite pasal diorang :)


Note : Nasib baik kakyong duduk asrama :)